Vriendschap komt en gaat

Posted · Add Comment

Vriendschap tussen olifant en hond

Vaak wordt ons voorgehouden dat echte vrienden voor altijd zijn, maar in de realiteit verwateren of veranderen vriendschappen. En dat is prima.

Nieuwe levensfase, nieuwe interesses

Een aantal keer in ons leven belanden we in een nieuwe levensfase: een nieuwe baan, de kinderen gaan het huis uit of u gaat met pensioen. Door nieuwe ervaringen veranderen we zelf ook. U bent nu wijzer dan tien jaar geleden en misschien denkt u nu wel heel anders over dingen dan toen. Een vriendschap staat daarom ook niet stil, maar verandert continu. In het geval van een nieuwe fase in uw leven moet u beiden soms heel bewust opnieuw op zoek gaan naar een manier van omgaan met elkaar. De vriendschappen die u het langste heeft zullen in de loop der jaren dan ook behoorlijk veranderd zijn.

Vriendschappen verwateren

Het is logisch dat u graag vertelt over wat u bezighoudt, maar soms kunnen uw bestaande vrienden hier niet over meepraten. Ze hebben misschien niet hetzelfde meegemaakt of het is inmiddels te lang geleden om er nog mee bezig te zijn. Soms blijkt het dan moeilijk om elkaars interesse vast te houden waardoor de vriendschap kan verwateren.

Het beëindigen van een vriendschap kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, schuld en boosheid. Dan kan het handig zijn te beseffen dat het heel normaal is dat vriendschappen over gaan. Mensen kunnen van oorsprong maar rond de 150contacten onderhouden en gemiddeld vernieuwen we iedere zeven jaar de helft van onze vriendschappen. Het verlies van een vriendschap maakt weer ruimte voor nieuwe contacten.

Nieuwe vrienden zijn belangrijk

Het leren kennen van een nieuw persoon die in dezelfde levensfase zit kan erg fijn zijn. Zo’n raakvlak met iemand kan het begin zijn van een langdurige vriendschap. U voelt zich begrepen en u kunt praten over wat u bezighoudt, waardoor er weer ruimte vrijkomt binnen bestaande vriendschappen om het over andere dingen te hebben.

Comments are closed.