Verbinding: Van feestbeest tot kluizenaar

Posted · Add Comment

Een ijsbeer heeft weinig verbinding nodig

Hoe kan het dat iemand met een druk sociaal leven zich toch wel eens eenzaam voelt? En wat bezielt een kluizenaar?

Drie vormen van verbinding

Mensen hebben meerdere vormen van verbinding nodig om zich gelukkig te voelen. Volgens onderzoeker John Cacioppo zijn er drie categorieën:

1: Collectieve verbinding

Mensen identificeren zich graag met één of meerdere groepen. Misschien voelt u zich wel verbonden met een voetbalclub of bent u trots op uw beroep of het bedrijf waar u voor heeft gewerkt. Als u iemand op een feestje vraagt wat hij “doet”, dan verklapt het antwoord vaak van welk collectief hij onderdeel uitmaakt.

2: Relationele verbinding

Relationele verbinding vindt u in uw grote kring van vrienden en familie. Het klikt misschien met de één meer dan met de ander, maar het is fijn om te weten dat deze mensen er voor u zijn. Ook dragen deze relaties voor een groot deel bij aan uw identiteit.

3: Intieme verbinding

Dit is de intense verbinding die u kunt voelen als u bijvoorbeeld een goed één-op-één gesprek heeft met een dierbare vriendin of een knuffel krijgt van uw partner of kind. Deze mensen kunnen een belangrijk deel van uw leven bepalen en hebben ook grote invloed op uw levensloop.

Iedereen is anders

Iedereen heeft een andere hoeveelheid van iedere categorie verbinding nodig. Er zijn zelfs mensen die heel weinig menselijk contact nodig hebben en het liefst ver van de bewoonde wereld wonen. De meeste mensen voelen echter graag verbinding op verschillende vlakken. Het gaat hierbij niet om de hoeveelheid, maar om de kwaliteit van het contact.

De één sluit de ander niet uit

Mensen voelen vaak wel aan van welke categorie verbinding ze graag meer zouden voelen. Ook al heeft u een liefdevolle partner en leuke vrienden, toch kan het fijn zijn om nieuwe mensen te leren kennen.

Comments are closed.