Veilig gevoel geven

Posted · Add Comment

Geef de ander een veilig gevoelWe kunnen gemakkelijker onszelf zijn als we ons veilig genoeg voelen om ons schild te laten zakken. Het leuke is dat als de ene persoon zich veilig voelt, de ander meestal als vanzelf volgt. De truc is dus om onszelf en de ander een veilig gevoel te geven. Maar hoe doen we dat? Vijf tips om een veilig gevoel te hebben en te geven.

1. Concentreer u op de positieve dingen

Als we zelf een beetje onzeker zijn kunnen we de neiging hebben om u vooral te concentreren op dingen waar we kritiek op hebben. Mensen zijn heel goed in het aanvoelen van de stemming van de ander, dus ook al spreken we deze gedachten niet uit, de kans is groot dat de ander zich bekritiseerd zal voelen. Het is effectiever om u te concentreren op de positieve dingen en uit te stralen dat we de ander waarderen.

2. Projecteer niet op uzelf

Kent u dat? Dat iemand alles wat u zegt gaat vergelijken met zichzelf en haar eigen ervaringen? Toch doen we het bijna allemaal als we ons wat onzeker voelen omdat we dan juist veel met onszelf bezig zijn. Geef de ander een veilig gevoel door te luisteren en vragen te stellen.

3. Stel uzelf kwetsbaar op

Als u open bent over uzelf dan is het gemakkelijker voor de ander zich veilig te voelen in uw aanwezigheid. Dit betekent niet dat u uw diepste geheimen hoeft te delen met een vreemde, maar een gedoseerd open opstelling geeft een veilig gevoel. Lees meer over de voordelen van een kwetsbare opstelling in mijn artikel van vorige week.

4. Kies een veilige omgeving voor een veilig gevoel

Sommige omgevingen laten een gevoel van veiligheid beter toe dan andere. Dit is voor iedereen anders, maar voor veel mensen voelt een omgeving waar competitie of sociale controle bestaat minder veilig. Zo zijn sommige werkomgevingen niet stimulerend voor een veilig gevoel. Mensen kunnen bang zijn voor hun positie of wat collega’s van ze vinden. Ook bij clubjes kunnen hiërarchie en sociale controle een open sfeer in de weg staan.

5. De ander is ook een mens, dus wees aardig voor elkaar

Een goede truc om een gevoel van warmte en veiligheid uit te stralen is om te beseffen dat de ander ook maar een mens is. Iedereen heeft onzekerheden en wil er graag bij horen. Ook al lijkt iemand afstandelijk of arrogant, dan nog vind hij het fijn om zich veilig te voelen. Misschien zijn het wel juist de mensen die diep van binnen onzeker zijn die een muur om zich heen bouwen, dus maak ook met die mensen een praatje, ze zullen er stiekem blij mee zijn.

Comments are closed.