Mensen hebben elkaar nodig

Posted · Add Comment

Mensen voelen zich veilig binnen een groepDoor de manier waarop we wonen, werken en voor ons eten zorgen kunnen we een groot deel van de dag doorbrengen zonder contact met anderen. Toch hebben we elkaar nodig. Waarom eigenlijk?

Mensen zijn groepsdieren

De mens is gemaakt om in groepen te leven. In de steentijd was het van levensbelang bij de groep te blijven omdat je anders zou verhongeren of worden opgegeten door wilde dieren. Tegenwoordig kopen we ons eten bij de supermarkt en zitten we het grootste deel van de tijd binnen. Toch zijn we nog hetzelfde als onze soortgenoten van 60 duizend jaar geleden.

!Kung San

Een interessant voorbeeld van hoe mensen vroeger leefden is een volk in de Kalahari woestijn: de !Kung San (de !K spreekt u uit als een klik-geluid). Hoewel de !Kung San tegenwoordig vaak moderne banen hebben, leefden ze 40 jaar geleden nog grotendeels afgezonderd van de bewoonde wereld. Schrijfster Majorie Shostak woonde tussen 1969 en 1971 in een !Kung San dorp en schreef er een boek over.

De !Kung San waren omringd door gevaren als honger, wilde dieren en de zon en op elkaar aangewezen om te overleven. Een groot deel van de tijd spendeerden ze met roddelen over dorpsgenoten en intriges waren aan de orde van de dag. Juist hun hechte sociale structuur hielp ze om te overleven in barre omstandigheden.

Contact met anderen is gezond

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk contact met anderen is, het is net zo belangrijk als bijvoorbeeld slapen en eten. Studies wijzen uit dat een gebrek aan sociaal contact net zo slecht is als roken of niet bewegen. Door contact met anderen voelen we ons rustiger, gelukkiger, onze bloeddruk blijft lager, we genezen sneller van ziektes en we kunnen ons beter concentreren.

We zijn voor elkaar gemaakt

Door de moderne levensstijl lijkt het soms dat mensen het liefst met zichzelf bezig zijn, maar het is toch echt zo dat mensen elkaar nodig hebben. Dit kan handig zijn om te bedenken als u zich onzeker voelt over het aanknopen van een gesprek. Een praatje schaadt niemand en kan twee mensen gelukkiger en gezonder maken.

Comments are closed.