Kwetsbaar opstellen helpt

Posted · Add Comment

 

Kwetsbaar opstellen helptMeestal zijn we op onze hoede als we een nieuw persoon ontmoeten. Daar zijn goede redenen voor: we weten niet of de ander te vertrouwen is en misschien zijn we in het verleden gekwetst door anderen. Tegelijkertijd kan iemand ons alleen maar leren kennen als we ons kwetsbaar opstellen.

Kwetsbaar opstellen helpt open doen

Volgens de gebroeders Brafman  (de één is journalist, de ander onderzoeker) helpt kwetsbaar opstellen om sneller een klik met iemand te krijgen. Het is een teken voor de ander dat u te vertrouwen bent: “Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”. Daarnaast geeft het aanknopingspunten om te bepalen of jullie dingen met elkaar gemeen hebben. De Brafmans onderscheiden vijf lagen van kwetsbaarheid (van gesloten naar open).

Vijf lagen van kwetsbaarheid

1: Beleefdheidsvormen

“Hoe maakt u het?” of “Goedendag” zijn opmerkingen die horen bij een beleefd gesprek, maar die niet veel lading hebben. We wensen iemand wel een goede dag, maar zelden maken we ons echt druk om de dag van iemand die we niet kennen. Dat neemt niet weg dat het prettig is om een beleefd iemand tegenover u te hebben. Het kan een teken zijn dat de ander u respecteert. Ook is het prettig om beleefd te zijn. U hoeft zo niet iedere keer opnieuw na te denken wat u moet zeggen tegen een nieuw persoon.

 2: Feitelijke opmerkingen

“Ik woon in de Kerkstraat“ of “wat doe je voor werk?“ zijn opmerkingen die verwijzen naar feiten. Er valt weinig over te discussiëren en hoewel het meer is dan beleefdheid, zegt het niet zoveel over u als persoon.

3. Evaluerende opmerkingen

Bij opmerkingen als “dat is een mooi boek“ of “wat een leuke jas heb je aan!” geven we onze mening over iets. Hier laat u echt iets van uzelf zien. De ander kan het met uw opmerking eens of oneens zijn. Daarom kan een evaluerende opmerking ongemakkelijker aanvoelen dan een feitelijke- of beleefdheidsopmerking. Toch loopt u geen groot risico, want het gaat meestal over kleine dingen waarbij onenigheid juist het begin van een leuk gesprek kan zijn.

 4. Onderbuik-gevoel opmerkingen

Met opmerkingen over onderbuik-gevoel geven we ons behoorlijk bloot: “ik vind het jammer dat je er niet bij was“ of “ik ben blij dat ik je heb leren kennen“. Dit soort diepere gevoelens vertellen we alleen maar aan mensen die we heel goed kennen.

5. Diepste gevoelen

Dit zijn gevoelens die we soms niet eens met onze beste vrienden delen.  “Wat je gisteren zei heeft me diep geraakt. Als kind was ik al bang om bekritiseerd te worden. Ik denk dat ik diep van binnen eigenlijk bang ben om je te verliezen.” Soms is het al moeilijk om eerlijk naar onszelf te zijn over dit soort gevoelens en al helemaal naar anderen. Daarnaast is het moeilijk te voorspellen hoe iemand anders gaat reageren op een dergelijke opmerking, dus zo kwetsbaar opstellen vergt ook lef.

Wees open, maar wel met mate

Ieder moment in de ontwikkeling van een vriendschap heeft een eigen niveau van openheid. Voor de een is dat makkelijker dan voor de ander. De truc is om aan te voelen in hoeverre kwetsbaar opstellen gepast is op een bepaald moment. Een grote angst om gekwetst te worden kan een gesprek snel saai maken, terwijl ongevraagd uw diepste gevoelens delen met iemand die u net heeft ontmoet deze persoon snel weg kan jagen.

Comments are closed.